Lipsa de somn dăunează grav

E noapte târziu și realizezi că e a 100-a noapte în care nu reușești să închizi un ochi. Ai vrea să dormi. Somnul ar fi acum cel mai bun prieten al tău, dar se pare că te-a părăsit. Nu mai stă lipit de tine ca timbrul de plic și mereu dispare. Te evită, se eschivează cumva și te părăsește în cel mai greu moment. Organismul tău acum funcționează pe doza de cafea și în sistem automat. Nu mai ai control asupra lui, nu mai ești tu la volan și in charge. Ești pe sistemul zombie.

Gândurile nu-ți dau pace. Și totuși nu înțelegi de ce. Ești fericit în viața de zi cu zi. Rutina zilnică nu s-a schimbat dramatic. Schimbări notabile nu ai suferit, dar ceva nu te lasă să te odihnești. Ai adăugat doar niște taskuri la ce aveai de făcut deja. Peste un morman de cărămizi ai mai adăugat niște bolțari și speri să rămână în echilibru. Nu îți poți lăsa la o parte pasiunile și hobby-urile. Creativitatea ta iese la suprafață și înflorește parcă, în ciuda stării de veghe în care te afli permanent.

Subconștientul tău procesează niște informații la care tu nu ai acces. Te întrebi în fiecare zi care e cauza. Eșuezi inevitabil de fiecare dată când încerci să o identifici. Pare absurd, dar nu înțelegi unde s-a produs ruptura asta. Unde e acum liantul între somn și tine? Ce trebuie să faci să îl recapeți? Dacă s-a rupt calea de comunicare, nodul va afecta funcționalitatea lui?

Te simți la fel de obosit precum Tom în scena cu scobitorile. Poate că subconștientul tău ține loc de scobitori și te împiedică să ții ochii închiși. Ochii tăi vor în permanență să fie deschiși precum o jaluzea stricată. Nici faptul că ai ochii sensibili la lumină nu îți face un serviciu. Zărești fiecare licărire din jurul tău chiar și prin pleoape. Și cum să dormi când creierul tău nu vrea să se oprească din gândit? Recapitulează într-un ritm alert tot ce ai făcut astăzi și ce va trebui să faci mâine. Gândește departe și ajunge la concluzii la care nici nu te gândești. E clar că nu mai ești tu pe scaunul șoferului. Acum subconștientul tău are personalitate proprie și îți demonstrează că e mai tare ca tine.

Lipsa somnului îți afectează viața socială și abilitatea de a face orice, chiar orice. Orice task ți se pare acum o corvoadă și te întrebi cât mai reziști așa. Poate o zi, poate nouă, poate o lună. Și ce poți să faci în situația asta? Toate tentativele au eșuat. Nu poți decât să speri că se va rezolva în timp de la sine.

Dacă nu se poate, aș avea o mică rugăminte. Poate vă așteptați să întreb de soluții pentru somn. Dar nu! Vreau altceva. Are cineva de vânzare timp? Cumpăr timp. Cumpăr o găleată de timp alături de un sistem organizațional bine pus la punct. Am nevoie de timp ca de apă, poate chiar mai mult.

 

 

 

 

Facebook Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *